Vuono-pusero ja 2 tapaa kiinnittää vetoketju neuleeseen

You are currently viewing Vuono-pusero ja 2 tapaa kiinnittää vetoketju neuleeseen
Pehmeästä alpakkalangasta neulottu Vuono-pusero on niin mukava päällä, että kuljet sen kanssa vaikka maailman ääriin.

Miten kiinnitetään vetoketju neuleeseen?

Vuono-puserossa on korkea kaulus ja trendikäs vetoketjuhalkio. Vetoketju saattaa kuitenkin joillekin neulojille olla kauhistus. Neulominen sujuu, mutta ompelukoneesta tulee kylmä hiki otsalle. Ei hätää. Vetoketjun kiinnittäminen neuleeseen on yllättävän helppoa. Tässä postauksessa käydään läpi 2 erilaista tapaa ommella vetoketju neuleeseen. Esimerkkinä katsotaan uutta Ruukin Kehräämölle suunnittelemaani neulemallia: Vuono-puseroa.

Vuono-neulepuseron ohje

Mistä on lempipusero tehty? No alpakkalangasta tietenkin. Vuono-pusero neulotaan Ruukin Kehräämön 3-säikeisestä alpakkalangasta. Lanka on DK-vahvuista ja se on parhaimmillaan löyhänä neuloksena 5 mm puikoilla neulottuna. Sekä langat että neuleohje löytyvät nyt Ruukin Kehräämön verkkokaupasta. Lankavaihtoehtona PMK 100% alpakka DK, jota löytyy nyt verkkokaupastani neljässä eri värissä. Mutta tarvitaan lempipuseroon muutakin kuin kevyt, pehmeä ja lämmin lanka. Lempipusero on tehty hyvin istuvasta kaavasta, oikeasta mitoituksesta ja käytännöllisestä kauluksesta.

Vuono-pusero on suunniteltu käyttövaatteeksi elämän seikkailuihin. Unisex-malli sopii sekä miehille että naisille. Puserossa on kätevä vetoketjukaulus, jonka alla myös kauluspaita näyttää tyylikkäältä. Jos vetoketju ei ole juttusi ja rakastat poolopaitoja, voit jättää vetoketjun kokonaan pois. Vuonon ohjeessa on huomioitu molemmat toteutustavat. Puserossa on pyöristetty raglanhiha, jossa olkapäälle muodostuu lyhyt satula. Tämä tekee puserosta erityisen hyvin istuvan myös harteikkaille miehille. Kokoja löytyy paljon: XS-S-M-L-XL-XXL.

Vuono-puseron helmaosa ja hihat neulotaan pyörönä kädenteille asti. Kaarrokkeessa kappaleet yhdistetään. Vetoketjuhalkiosta alkaen yläosa neulotaan tasona. Katsotaan nyt miten.

Vuono-puserossa on korkea kaulus ja trendikäs vetoketjuhalkio. Rento ja monikäyttöinen pusero sopii myös harteikkaille miehille, sillä ohjeessa on paljon kokoja ja mitoituksessa on huomioitu miesten vartaloiden mittasuhteet.

Neulottu vetoketjuhalkio vai steekkaus?

Mikä ihmeen steekkaus? Steekkauksella tarkoitetaan valmiin neuleen leikkaamista auki vetoketjua tai nappilistaa varten. Tämä tekniikka on erityisen käytännöllinen silloin, kun neulotaan kirjoneuleita tai muita vaativia mallineuleita. Steekattavaa neuletta kun voi neuloa pyörönä loppuun asti eikä nurjia kerroksia tarvitse neuloa lainkaan. Halkion kohdalle neulotaan muutama ylimääräinen silmukka saumanvaroiksi. Lopuksi neule leikataan saksilla auki saumanvarasilmukoiden välistä.

Et kuitenkaan voi noin vaan saksia neuletta auki tuhoamatta koko työtä. Jotta silmukat eivät pääse purkaantumaan, tikkaa saumanvarasilmukoiden yli halkion molemmin puolin muutaman kerran ompelukoneella. Suora tikki toimii yleensä parhaiten, Mutta neuloksesta riippuen voit tikata myös siksakilla. Leikkaa vasta lopuksi neule auki. Tärkeää on pysyä samassa silmukkavälissä koko matkalta. Siis lukulasit päähän!

Steekattava neule leikataan yleensä kokonaan auki pääntieltä helmaan asti. Jos haluat neuloa reunaan nappilistaa varten joustimen, poimi silmukat pystysuorasta reunasta siten, että saumanvarasilmukat jäävät työn nurjalle puolelle. Jos ompelet reunaan vetoketjun, voit viimeistellä reunan ensin esimerkiksi nyörireunuksella ja kiinnittää vetoketjun vasta sitten reunaan. Toki vetoketjun voi ommella reunaan ilman viimeistyksiäkin. Silloin vetoketjun hammastus jää näkyviin. Neuleen leikattu reuna on helppo piilottaa työn nurjalla puolella vetoketjun alle.

Jos neuletta ei leikata auki helmaan asti, vaan halkio loppuun keskelle neuletta, ei steekkaus ole käytännöllinen tapa. Mahdollinen kyllä, mutta en suosittele ainakaan ensimmäiseen työhön. Halkion päässä vetoketjun kiinnittäminen voi mennä vaikeaksi. Vetoketjullinen halkio kannattaa neuloa avoimeksi jo valmiiksi. Siis pyörönä neulottua neuletta jatketaan halkiosta eteenpäin tasona. Näin on tehty Vuono-puseron ohjeessa.

Halkion neulominen

Vuono-pusero neulotaan suljettuna neuleena halkioon asti. Halkion kohdalla kerroksen vaihtumiskohta muuttuu keskelle etukappaletta. Nyt neuletta jatketaan tasona ja työ käännetään aina halkion kohdalla. Jotta vetoketju olisi helppo kiinnittää reunaan, luodaan halkion molempiin reunoihin ensin 2 uutta silmukkaa. Nämä silmukat toimivat saumanvaroina.

Kun puseron kavennukset ovat valmiina ja lyhennetyt kerrokset tehty takapääntien korotusta varten, on jäljellä enää kaulus. Vuono-puseron kaulus on 2 o, 2 n -joustinta. Joustin neulotaan 18 cm korkeaksi ja se taitetaan kaksin kerroin. Vetoketju jää kauluskaitaleen väliin. Näin halkion reunasta tulee viimeistelty.

Vuono-puserossa vetoketju jää kaksinkertaisen kauluksen väliin. Halkion reuna on viimeistelty ja kaulusta on kiva pitää auki.

Näin kiinnität vetoketjun neuleeseen

Ompele Vuono-puseron vetoketju näin: Aseta vetoketju halkion reunaan oikeat puolet vastakkain. Vetoketjun hammastus on sivua kohti. Kohdista vetoketjun pää yläreunassa kauluksen keskikohdan taitelinjalle ja alareunassa aivan halkion pohjaan. Taita kaulus kaksin kerroin oikeat puolet vastakkain ja aseta kauluksen sivureuna halkion reunassa vetoketjun päälle. Vetoketju on nyt kaksin kerroin taitetun kauluskaitaleen välissä. Harsi vetoketju halkion reunaan. Harsinlanka kulkee 2 silmukan päässä halkion reunasta. Näin saumanvarasilmukat jäävät työn nurjalle puolelle ja vetoketju asettuu kauniisti halkion keskelle. Avaa vetoketju ja harsi toinen puoli samoin. Ompele vetoketju halkion reunoihin ompelukoneella. Käytä vetoketjupaininjalkaa ja tikkaa harsinlangan päältä.

Jos ompelukone ei ole ystäväsi, voit myös ommella vetoketjun kiinni käsin. Käytä silloin tikkipistoja ja ompele ompelulangalla. Neulelangalla ompelu onnistuu vain, jos vetoketjun hihna on ohut verkkomainen nauha, josta paksumpi neula menee helposti läpi. Onneksi näitä vetoketjuja on ihan hyvin saatavilla ompelutarvikeliikkeistä.

Kun vetoketju on kiinnitetty, käännä kaulus oikein päin. Ompele työn nurjalla puolella kauluksen avoin reuna pääntielle löyhin pistoin. Käytä tähän ompeluun neulelankaa. Valmista tuli!

Blogin tilaajaksi?

Jos haluat jatkossa lukea vinkkejäni neulomiseen, liity blogin tilaajaksi. Tilaajana saat automaattisesti tiedon uusista postauksista suoraan sähköpostiisi. Tilauslomake löytyy blogin sivupalkista. Nyt toivottelen kauniita syyspäiviä ja leppoisia neulomishetkiä pimeneviin iltoihin.

Piia Maria

Alpakanvilla on hengittävä materiaali. Se säätelee kehon lämpötilaa luonnollisella tavalla ulkoilman lämpötilan mukaan. Siksi alpakkaneuleet sopivat erinomaisesti retkeilyyn. Kylmä tai kuuma, alpakkaneule on aina hyvä.

Alpakkalanka ja neuleohje kutsuvat, kurkista kauppaan !

Vastaa