• Artikkelin kategoria:NEULEKOULU

Silmukoiden poimiminen oikein neuloen

You are currently viewing Silmukoiden poimiminen oikein neuloen
Poimi silmukat neuleen reunasta langan avulla. A: Ainaoikeinneuleen reunasta poimi 1 s joka 2. krs:n välistä. B: Kantalapuissa poimi jokaisen reunasilmukan välistä 1 s. C: Poimi 2 o, 2 n -joustinta varten 3 s neljän krs:n matkalla.

Silmukoiden poimiminen langan avulla.

Jos olet joskus neulonut villasukat, on silmukoiden poimiminen on sinulle varmasti tuttua. Mutta, kun ohjeessa sanotaan, että poimi silmukat oikein neuloen, herättää se monille kysymyksen: Täh? Tämä johtuu siitä, että suomalainen villasukkakansa on tottunut poimimaan silmukoita kantalapun reunasta suoraan neuleen reunojen silmukat puikolle nostamalla.

Villasukkaohjeissa silmukoita nostetaan etureunasta tai takareunasta. Joku nostaa koko reunasilmukat, toinen silmukkaketjujen väliset langat ja kolmas jopa nurjalta puolelta silmukoiden pohjukat. Tapoja on todella monta. Kaikissa tavoissa on hyvät ja huonot puolensa. Jostain syystä tämä aihe kuitenkin saa monella tunteet niin pintaan, että olen huomannut Facebookin keskustelupalstoilla käytävän keskustelun kiihtyvän jopa kitkeriksi riidoiksi.

Tässä postauksessa jätetään kaikki edellämainitut tekniikat kokonaan sivuun. Silmukoiden poiminen oikein neuloen tarkoittaa nimittäin jotain ihan muuta. Tässä tekniikassa neuleen reunasta ei nostella yhtään mitään, vaan oikealle puikolle nostetaan uusia silmukoita langan avulla neulomalla.

Silmukoiden poimiminen langan avulla oikein neuloen.

Kun haluat poimia silmukoita oikein neuloen, tee näin: Vie oikean puikon kärki neuleen oikealta puolelta reunasilmukan ja sen vieressä olevan silmukan välistä nurjalle ja koukkaa lanka puikolle. Vedä puikko neuleen läpi takaisin oikealle. Puikolla oleva lenkki on uusi poimittu silmukka.

Kun poimit seuraavan silmukan, tekee lanka poimittavan reunan alle nurjaa silmukkaa muistuttavan lenkin. Juuri tämä nurjalla kulkeva lanka on se syy, jonka takia silmukat kannattaa poimia näin. Tämä lanka nimittäin tukee reunaa ja estää reunasilmukoita venymästä. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun reuna on kaareva ja siinä on sekä pysty- että vaakasuuntaisia kohtia.

Missä tilanteissa kannattaa poimia silmukat neulomalla?

Poimi silmukat langan avulla oikein neuloen näissä kohdissa:

  1. Pääntien reunat tai muut kaarevat reunat.
  2. Pystysuorat reunat nappilistoja varten.
  3. Kädentien reunat tai olkasaumat, kun uusi kappale neulotaan suoraan edelliseen kappaleeseen kiinni.
  4. Helmareunat tai hihansuut erillisiä reunuksia varten.
  5. I-cord reunusta varten poimittavat silmukat.
  6. Kantalapun reunat, kun ohjeessa niin neuvotaan.

Silmukoiden poimiminen joka 2. kerroksen välistä.

Katso alla olevasta videosta kuinka silmukat nostetaan joka toisen kerroksen välistä. Tämä tekniikka sopii erityisen hyvin kantalappuihin tai reunoihin, joissa reunus saa vetää neuletta hieman kasaan. Jotta poimiminen olisi mahdollisimman helppoa, tee neuleeseen ainaoikein reunasilmukat. Ohjeen reunasilmukoiden tekemiseen löydät täältä.

Kun mallineuleesi on ainaoikeinneuletta, poimi aina silmukat joka 2. kerroksen välistä. Sillä yhden silmukan leveys vastaa täsmälleen ainaoikeinneuleen kahden kerroksen korkeutta.

Silmukoiden poiminen langan avulla oikein neuloen on helppoa, kun reunassa on reunasilmukat.

Silmukoiden poimiminen pystysuorista reunoista.

On tilanteita, joissa silmukoiden poimiminen joka toisen kerroksen välistä ei toimi. Näin on esimerkiksi nappilistojen kanssa. Lista tarvitsee enemmän silmukoita, jotta se ei alkaisi kiristää ja vetää reunaa mutkalle. Jos taas poimit silmukat joka kerroksen välistä, alkaa lista liekottaa ja se muistuttaa enemmän röyhelöä kuin nappilistaa.

Keskimääräisesti sopiva määrä silmukoita on 3 s neljää kerrosta kohti. Tämä suhde sopii esimerkiksi 2 o, 2 n -joustimeen erinomaisesti. Oikea tiheys kuitenkin riippuu mallineuleesta ja joustimesta. Joskus kannattaa poimia vielä harvemmin tai tiheämmin.

Otan tähän nyt yhden esimerkin. Jos neulot sileällä oikealla villatakin ja haluat sen reunaan 1 o, 1 n -joustimen on oikea suhde 4 s /6 krs.

Tee näin, jos reunassa on reunasilmukat: Poimi ensin 2 kertaa joka toisen kerroksen välistä ja sitten 2 kertaa joka kerroksen välistä. Alla olevasta videosta näet, kuinka se käytännössä tapahtuu.

Jos työssäsi ei ole reunasilmukoita, vaan reunassa on joka kerroksella neulottu silmukka, tee näin: Poimi ensimmäisen kerroksen kohdalla 1 s, seuraavan kerroksen kohdalla taas 1 s, hyppää yhden kerroksen yli. Toista. Näin silmukoita tulee 2 s/ 3 krs. Eli suhde on sama kuin 4 s /6 krs. Silmukat vain poimitaan hieman eri rytmillä.

Poimi silmukat 1 o, 1 n -joustinta varten näin. Neuleen reunassa on ainaoikein reunasilmukat. Ne helpottavat silmukoiden poimimista ja tukevat reunaa.

Silmukoiden poiminen vaakasuuntaisista reunoista.

silmukoiden poiminen päätellystä reunasta ja luontireunasta.
Vaakasuorista reunoista poimitaan 1 s jokaisen silmukan kohdalta. A: Kun poimit silmukat päätellystä reunasta, vie puikko silmukan keskeltä nurjalle ja koukkaa lanka puikolle. B: Kun poimit silmukat luontireunasta, vie puikko silmukoiden välistä nurjalle.

Kun poimit silmukoita vaakasuuntaisista reunoista, poimi aina 1 s jokaisesta silmukasta. Tärkeää on katsoa, että työnnät puokon kärjen nurjalle silmukan keskeltä. Tämä on helppo tunnistaa V-muodosta.

Kun poimit silmukoita päätellystä reunasta, on oikea kohta V-muodon keskipiste eli silmukan keskikohta. Kun poimit silmukoita luontireunasta, on työ ylösalaisin. Silloin V-muoto syntyy silmukoiden väliin, ei niiden keskelle. Poimi nyt V-muodon keskipisteestä, eli silmukkaketjujen välistä. Näin neule näyttää jatkuvan saumattomana.

Katso alla olevasta videosta, kuinka silmukat poimitaan. Sauma jää nurjalle puolelle hieman paksumpana kohtana.

Kun kohdistat silmukoiden poimimisen oikeaan kohtaan, jatkuu neule saumattomasti.

Reunojen viimeistyksistä

Silmukoiden poiminen on tärkeä taito monien neuleiden viimeistyksissä. Näin on myös suunnittelemani Lumi-neuletakin ohjeessa. Kaikista reunoista poimitaan silmukat paksulla langalla. Silmukat nostetaan joka toisen kerroksen välistä ja sitten ne päätetään heti nurjan puolen kerroksella. Tämä on yksinkertainen ja helppo tapa, jota voit soveltaa esimerkiksi huivien reunojen viimeistyksissä. Lisää Lumista löydät täältä.

Paljon valoa ja iloa neulovat ystävät,

Piia Maria

Lumi on jämälangoista neulottu pitkä villatakki. Reunaviimeistyksissä käytetään tässä postauksessa opetettuja tekniikoita.
  • V-pääntie neulepuseron ohje ja alpakkalanka
  • alpakkalanka ja neuleohje kauluri
  • puuvillaneule ohje
  • alpakkalanka
  • neuleohje kauluri, alpakkaneuleet

Tällä artikkelilla on 3 kommenttia

  1. kristina Solismaa

    Tuntui hassulta tuo ohje. Neulo silmukka ainaoikein. Sitten kutenkin ohjataan neulomaan ensimmäinen silmukka neulomatta sekä nurjalla, että oikealla.
    t Kristina.

    1. admin

      Hei Kristina, reunasilmukka tarkoittaa sitä, että se nostetaan kerroksen alussa neulomatta. Yleensä se nostetaan oikein neuloen, jolloin reunaan syntyy avoin silmukkaketju. Ainaoikein-reunasilmukka nostetaan niin päin, että se kiertyy ja näyttää siksi ainaoikein neuleen pompulalta. Termi on tosiaan hieman harhaanjohtava. Oikeastaan siinä on vain reunassa joka toisella kerroksella neulottu silmukka, joka kääntyy reunassa nurja puoli ylöspäin. Nämä neuletermit on kyllä niin hulluja… Veikkaan, että tuo nimitys on tullut siitä, että tätä reunasilmukkaa käytetään nimenomaan ainaoikeinneuleessa. 🙂
      Aurinkoisin terveisin, Piia Maria

  2. Minna

    Kiitoksia selkeistä ohjeista ja videoista! Nämä saattavat olla monelle kutojalle itsestäänselvyyksiä, mutta kokemattomalla menee helposti sormi suuhun kun pitäisi keksiä että mistä välistä se silmukka poimitaan.

Vastaa