Pitkät kirjoneulesukat ohuesta langasta

You are currently viewing Pitkät kirjoneulesukat ohuesta langasta
Pitkävartiset kirjoneulesukat neulotaan ohuesta langasta. Neulo Suvi-sukat raikkailla väreillä käsin värjätystä langasta ja kirmaise hame päällä ulos.

Pitkävartiset kirjoneulesukat

Ohuesta langasta neulotut pitkät kirjoneulesukat ovat kevätpäivien ja viileiden kesäpäivien todellinen ilonaihe. Kun kevätauringon ensimmäiset säteet ilmaantuvat, koittaa riemullinen ja kauan odotettu hetki: kesän ensimmäinen hamepäivä! Minä varustaudun hamepäiviin pitkillä sukilla, niin ei vilu pilaa ulkona liikkumisen onnea, jos sää muuttuu koleaksi.

Tässä postauksessa esittelen sukkamallini Suvin ja kerron muutaman vinkin jatkuvan kirjoneulekuvion sommitteluun sukan varressa. Kuvioiden ja kavennusten yhteensovittamisessa on omat niksinsä. Näillä ohjeilla voit helposti tehdä ihan oman näköisesi sukat kesäpäivien iloksi.

Suvi

Meillä Fiskarsissa metsät ovat keväisin täynnä valkovuokkoja. Onneksi näihin kevään ohikiitäviin hetkiin mahtuu kauniita retkipäiviä. Kun jalassa on väreissä hehkuvat kirjoneulesukat, on tunnelma täydellinen vaikka hieman joutuisi teeskentelemään etteikö olisi kylmä.

Suvi-sukat

Suvi-sukkien taustalta löytyy hyvin henkilökohtainen tarina. Nämä sukat ovat minulle kuin muisto niistä 17 vuodesta, jotka asuin Hollannissa. Jokakeväinen tulppaanipeltojen, magnolia- ja kirsikkapuiden, salkoruusujen, pionien ja wisteria-köynnösten kukkaloisto sai tuon pienen maan hehkumaan väreissä. Minä rakastin tätä kukkamerta melkein yhtä paljon kuin Suomen kevään valkovuokkojen peittämiä metsärinteitä. Näissä sukissa toin tulppaanien värit oman rakkaan kotimetsäni valkovuokkojen keskelle.

Suvi-sukat ovat oodi kevään kukille, nupuille ja auringonsäteille. Keväiset sukat neulotaan ohuesta langasta, mutta pitkä varsi lämmittää vielä kirpeissä kevättuulissa. Käytin tähän malliin La Bien Áimeen fingering vahvuista sukkalankaa. Se sopii erityisen hyvin kirjoneuleisiin. Käsin värjätty lanka tekee yksinkertaisestakin kirjoneulekuviosta eläväpintaisen. Ja värejä löytyy paljon! Tee omiin kevätsukkiisi ihanat kuviot lempiväreilläsi. Postauksen lopusta löydät ohjeeni kirjoneuleen kuvioiden suunnitteluun.

Suvi-sukat neulotaan varpaista varteen. Ohje on kirjoitettu neulottavaksi Magic Loop -tekniikalla pyöröpuikoilla, mutta voit halutessasi neuloa sukat myös sukkapuikoilla. Ohjeen varpaista varteen sukan aloitukseen löydät täältä.

Suvi-sukissa on kiilalliset kantapäät. Kantapohja neulotaan lyhennetyillä kerroksilla. Kantapään reunasta ei siis tarvitse poimia lainkaan silmukoita. Kantalapussa neulotaan vahvennettua neuletta. Lisää kantapään rakenteesta löydät täältä. Sukan terässä ja varressa on yksinkertaiset kirjoneulekuviot. Varressa tehdään pohkeen lisäykset aina kuvioiden väleissä olevissa raidoissa.

Suvi-sukkien ohje on nyt julkaistu Ravelryssa. Löydät sieltä lisää kuvia ja tiedot ohjeesta. Ohjeen voi tilata myös sähköpostilla tämän sivuston kautta.

Kirjoneulesukissa on yleensä teräosassa ja nilkan ympärillä sama määrä silmukoita. Silloin voit käyttää samaa kirjoneulekuviota molemmissa kohdissa. Ylempänä pohkeessa kuviot täytyy sovittaa suurempiin silmukkalukuihin uudelleen.

Kirjoneulekuvion sovittaminen pitkään sukanvarteen

Monissa pitkävartisissa kirjoneulesukissa on kuvio, joka katkeaa keskellä takana. Tämä on käytännöllistä, koska silloin pohkeen kavennukset (tai lisäykset, jos neulot varpaista varteen) on helppo tehdä keskitakalinjan molemmin puolin. Saumakohdasta tulee kaunis yksityiskohta, kun neulot siihen pystysuoran raitakuvion tai muun linjaa korostavan aksentin. Tämän tyyppinen kuvion suunnittelu vaatii kuitenkin koko varren kaikkien silmukoiden piirtämisen ruutupiirrokseen. Sitä voi olla raskas seurata neulottaessa.

Raitoina kulkevat kirjoneulekuviot sukan varressa

Kun teet sukan varteen raitoina varren ympäri jatkuvia kirjoneulekuvioita, ei kuvion katkaiseminen pohkeen kohdalla ole mielekästä. Silloin varren kavennukset/lisäykset kannattaa piilottaa kirjoneuleraitojen välissä oleviin sileällä neuleella neulottaviin kerroksiin. Kavennuksia/lisäyksiä voi ripotella ympäri vartta useamman kuin kaksi samalle kerrokselle.

Suurin haaste kavennusten/lisäysten ja kuvioiden kanssa on saada seuraavaan kuvioraidan mallikerta sopimaan siinä kohtaa vartta olevaan silmukkalukuun. Alla pähkinän kuoressa helpot ohjeet kuvioiden suunnitteluun.

Kirjoneuleraitojen suunnittelu sukan varteen -ohje

Suunnittele ihan oma sukkamallisi näillä ohjeilla.

  1. Suunnittele raitakuvioita, joiden mallikerrassa on aina samalla silmukkaluvulla jaollinen määrä silmukoita. Esimerkiksi neljällä jaollisessa mallikerrassa voi olla 4 s, 8 s tai 12 s. Kolmella jaollisessa mallikerrassa voi olla 3 s, 6 s, 9 s tai 12 s. Kuten huomaat, luku 12 löytyy molemmista ja se on hyvä uutinen, jos haluat vaihtaa jaollisuutta kesken matkan!
  2. Laske yläreunan silmukkamäärä neuletiheyden ja oman pohkeen ympäryksesi mukaan. Tai ota valmiista sukista silmukkaluku, jonka tiedät sopivan jalkaasi hyvin. Mittaa ja laske nilkan silmukkaluku samoin. Nilkan ja jalkaterän silmukkaluvun tulee olla sama.
  3. Valitse raita, joka tulee sukan yläreunaan. Laske kuinka monta kertaa kuvion mallikerta mahtuu kohdassa 2 laskettuun silmukkamäärään. Jos luku ei mene tasan, pyöristä silmukkaluku lähimpään kokonaiseen mallikertaan. Valitse nilkan ympäri tuleva kuvioraita ja tee sama laskelma tälle kohdalle. Olet nyt päättänyt lopulliset silmukkaluvut yläreunaa ja nilkkaa/teräosaa varten.
  4. Laske kavennusten/lisäysten määrä: yläreunan s:t – nilkan s:t = kavennettavat/lisättävät s:t.
  5. Suunnittele sukan varsi yläreunasta pohkeen leveimpään kohtaan asti. Tästä alkavat kavennukset/lisäykset. Kavennukset/lisäykset tulisi jakaa suurin piirtein tasavälein tämän kohdan ja nilkan raidan väliselle matkalle. Tee väliosaan haluamasi määrä kuvioraitoja ja yksivärisiä raitoja. Sijoita aina kavennukset/lisäykset yksiväristen raitojen kohdille. Näissä raidoissa voit kaventaa/lisätä 2-4 s yhden kerroksen aikana. Kavennukset/lisäykset kannattaa ripotella ympäri kerrosta, tai sijoittaa pohkeen puolelle vartta tasaisin välein. Tärkeintä on kaventaa/lisätä sellainen määrä silmukoita, että seuraavan kuvioraidan mallikerta sopii muuttuneeseen silmukkalukuun. Kun kavennettavien/lisättävien silmukoiden määrä on kuvioraitojen välissä enemmän kuin 4, tulee yksivärisen raidan olla vähintään 8 kerrosta korkea. Kavenna/lisää silloin raidan yläreunassa yhdellä kerroksella 3-4 s ja raidan alareunassa vielä toisella kerroksella 3-4 s. Näin kavennukset jakautuvat korkeussuunnassa varteen tasaisemmin.

Epäsäännölliset raidat, mallikerrat ja lisäykset

Suvi-sukissa kirjoneuleraitojen korkeus vaihtelee hyvin paljon. Samoin sileällä neuleella neulottavien raitojen korkeus. Siksi lisäyksiä ei ole tehty säännöllisesti. Epäsäännöllisyyteen on kuitenkin toinenkin syy. Osassa kuvioraitoja mallikerta on neljällä jaollinen ja osassa kolmella jaollinen. Näiden vaihteluiden takia täytyy lisäysten määrät sovittaa aina kuvioiden mukaan. Tämäntyyppinen varren suunnittelu vaatii hieman matikkapäätä, mutta mahdotonta se ei ole. Suosittelen kuitenkin tekemään ensimmäiset sukat tasalevyisillä raidoilla ja kavennukset/lisäykset tasaisin välein. Kun saat tuntumaa systeemiin, on helppo varioida haastavampia yhdistelmiä ja tehdä monimutkaisempia kuvioita.

Ihanaa kesää ja sukkia ja paljaita varpaita toivottaa,

Piia Maria

Hamepäivä ja ulos! Kevään ensimmäisestä hamepäivästä voi nauttia pitkään, kun jalassa on ohuesta langasta neulotut pitkävartiset villasukat. Silloin ei vilu pääse yllättämään retkipäivän piknikillä.
  • V-pääntie neulepuseron ohje ja alpakkalanka
  • alpakkalanka ja neuleohje kauluri
  • puuvillaneule ohje
  • alpakkalanka
  • neuleohje kauluri, alpakkaneuleet

Vastaa