Neuletakin kädentien kavennus ja satulahiha

You are currently viewing Neuletakin kädentien kavennus ja satulahiha
Satulahiha on ihana! Se tekee olalle kauniin yksityiskohdan, joka tulee erityisen hyvin esiin, kun neulot Kelo-jakun väriä vaihtavasta Ruukinkehräämön alpakka-villisilkkilangasta.

Kelo-neuletakin kädentien kavennus ja satulahiha – katso ohjeet.

Tässä postauksessa opetellaan neulomaan neuletakin kädentien kavennus ja satulahiha. Esittelen alla uuden neuleohjeeni Kelo-neuletakin ja käyn läpi neuleen hihojen perusrakenteet. Kelo-neuletakki neulotaan paloina ja siinä on satulahihat. Ohje on niin helppo, että se sopii aloittelijallekin. Postauksen keskiosasta löydät kädentien kavennusten ohjeen selkosuomeksi. Ohje soveltuu satulahihan lisäksi normaalille istutetulle hihalle.

Hihat neuleissa

Helpoin tapa neuloa hiha puseroon tai jakkuun, on tehdä suora osa, joka ommellaan laatikkomaisen vartalo-osan kylkeen. Tämä sopii hyvin väljiin neuleisiin, jotka on tehty löyhästä ja hyvin laskeutuvasta neuloksesta. Mutta jos haluat hyvin istuvan hihan, joka alkaa olkapään korkeudelta, tarvitsee hihasi pyöriön. Pyöriö tekee hihan keskiosasta korkeamman kuin kainalosta. Tällaista hihaa kutsutaan istutetuksi hihaksi. Hiha on tuttu ommelluissa vaatteissa esimerkiksi paitapuseroissa, jakuissa ja takeissa. Hihan pyöriö vaatii vartalo-osaan kädentien, jotta hihan saa istumaan hyvin paikoilleen.

Satulahiha

Satulahiha on istutetun hihan kaltainen hiha, jossa on pyöriön lisäksi hihan keskeltä jatkuva suora osa, jota kutsutaan satulaksi. Satula ommellaan olalle etu- ja takakappaleiden väliin. Satula voi olla kapea, kuten Kelo-neuletakissa, tai se voi olla niin leveä, että takakappaleen puolella se jatkuu kaarrokkeena keskitakalinjalle asti. Monissa miesten neuleissa käytetään tätä hihaa. Se tekee neuleesta ryhdikkään ja muodosta graafisen. Satulahihan voi myös neuloa saumattomaan puseroon, mutta tämä tekniikka on jo hieman vaativampi. Yksinkertaisinta on ommella satula olkapäille.

Kelo-neuletakissa on satulahiha. Se on aloittelevalla neulojalle hyvä uutinen. Sen avulla takakappaleeseen ei tarvitse tehdä lainkaan pääntien kavennuksia. Hihan satulan etureuna ommellaan ensin etukappaleen olalle. Sitten satulan takareuna ommellaan takakappaleen yläreunaan kädentieltä alkaen. Satulan päästä tulee osa pääntien reunaa. Näin takakappaleen olkasaumat laskeutuvat niin alas, että pääntien kavennuksia ei tarvita. Etukappaleisiin tehdään pääntien kavennukset, jotta pääntie on takaa korkeampi kuin edestä.

Neuletakki alpakkalangasta, alpakkaneuleet, alpakkalangat
Uskoisitko, että Kelo-neuletakin takakappaleessa ei ole lainkaan pääntienkavennuksia? Satulahiha ja pääntien resori muovaavat takakappaleen yläosan hyvin istuvaksi ilman kommervenkkejä.

Kädentien kavennukset

Tässä hyvä perusohje kädentien kavennuksiin. Huomaa, että ohje soveltuu vain hihoja varten, joissa on pyöriö!

  1. Päätä joka 2. krs kappaleen molemmin puoli 3 s ( tai ohjeesta riippuen tämä voi olla esim. 2 s tai vaikka 7 s). Suomennettuna: Päätä 3 silmukkaa ja neulo kerros loppuun. Käännä työ. Päätä nurjan puolen kerroksen alussa nurin neuloen 3 silmukkaa ja neulo kerros loppuun. Tarkkanäköinen ihmettelee nyt, että toisessa reunassa kädentie on yhden kerroksen korkeampi. Niin onkin! Tämä kuitenkin on niin pieni ero, että se ei näy. Lisäksi ero kompensoituu etukappaleiden puolella, jossa vastaavasti toinen reuna on kerroksen korkeampi.
  2. Monissa ohjeissa jatketaan kädentien kavennuksia esim. näin: Päätä joka 2. krs 2 x 2 s. Tämä tarkoittaa sitä, että teet kavennukset samalla tavalla kuin kohdassa 1, mutta päätät nyt kolmen silmukan sijaan kaksi. Ja sitten toistat saman vielä kerran. Kelon ohjeessa tätä kohtaa ei ole, vaan hypätään suoraan kohtaan 3.
  3. Kavenna joka 2. krs kappaleen molemmin puolin 3 s:n sisäpuolelta 5 x 1 s. Suomennettuna: Kappaleen molemmissa reunoissa tehdään yhden silmukan kavennukset. Nyt ei siis enää päätetä silmukoita kerroksen alussa, vaan ne kavennetaan 2 o yht -kavennuksin ja yliveto- tai ssk-kavennuksin. Kavennukset tehdään molemmissa reunoissa oikean puolen kerroksella. Nurjalla puolella ei tehdä mitään. Siitä tulee ilmaisu joka 2. krs. Kavennuksista tulee kauniit, kun niitä ei tehdä ihan reunaan, vaan reunaan neulotaan ensin 2-4 silmukkaa ja vasta sitten tehdään kavennus. Vastaavasti kappaleen toisessa reunassa tehdään ensin kavennus ja sitten neulotaan vielä 2-4 reunimmaista silmukkaa. Kolmen silmukan sisäpuolelta tehtävä kavennus tehdään siis näin: 3 o, ssk, neulo oikein, kunnes jäljellä on 5 s, 2 o yht, 3 o. Tätä kavennuskerrosta toistetaan ohjeessa annettu määrä aina oikean puolen kerroksilla.
  4. Jatka kavennusten jälkeen neulomista, kunnes kädentien korkeus on ohjeen mukainen. Kädentie jätetään satulahihassa hieman normaalia matalammaksi, koska satulaosan leveys lasketaan mukaan kädentien väljyyteen. Muuten kädentien kavennusten ohje on täsmälleen sama satulahihassa ja istutetussa hihassa.

Toivottavasti näistä ohjeista on hyötyä, kun seuraavan kerran neulot kädentien kavennuksia.

Kelo

Kelo-neuletakki on neulottu värjäämättömästä alpakkalangasta. Hienot väriliukumat syntyvät, kun erivärisiä alpakkakuituja sekoitetaan jo karstausvaiheessa samaan lankaan. Jakun takakappale neulotaan kahdelta eri kerältä, joissa väritys alkaa eri kohdista väriliukumaa. Väriä vaihdetaan aina kappaleen keskellä kuten intarsianeuleessa.

Kelo-neuletakki

Kelot ovat ylväitä näkyjä kiertyneine runkoineen ja käkkyräisine oksineen. Kelo-jakku on kuin nuo kotimetsäni sileärunkoiset puut; se on ajaton klassikko, konstailematon perusvaate, jonka hienous löytyy harmonisista mittasuhteista ja alpakkalangan rikkaista värisävyistä.

Tämän jakun langalla on minulle erityinen merkitys. Olen nimittäin osallistunut sen kehräämiseen Ruukinkehräämössä Mathildedalissa. Sain olla mukana koko prosessissa alusta loppuun. Lopputuloksena syntyi uniikki yksisäikeinen kynälanka, jonka hienostuneet sävyt ovat luonnollisia alpakan villan värejä. Värjäämätön, kemikaalivapaa lanka on kuin ikiaikainen lahja suoraan luonnosta. Tätä lankaa varten villansa antaneet alpakka-söpöliinit löydät täältä.

Kelo-jakku on ihanan helppo perusneule, jonka neulominen onnistuu aloittelijaltakin. Kappaleet neulotaan tasona ja reunoihin neulotaan lopuksi joustimet. Jos osaat tehdä oikean ja nurjan silmukan, onnistut tässä varmasti. Sinun täytyy vain oppia pari perustekniikkaa, kuten silmukoiden lisääminen, kaventaminen ja silmukoiden poimiminen kappaleen reunasta. Näihin kaikkiin löytyy blogistani opetusvideot.

Kelon kaava on väljä ja napitus jatkuu lähelle kaulaa. Jakussa on satulahihat. Tämä hihamalli tekee hihasta hyvin istuvan ja lisää olalle kauniin yksityiskohdan. Kelossa väriävaihtavat langat tulevat edukseen, mutta malli sopii myös erinomaisesti neulottavaksi yksivärisellä langalla, kuten PMK alpakka/merinolla tai PMK alpakka/puuvilla-langalla.

Kelo-jakun ohje on nyt julkaistu ja löydät sen Ravelrysta sekä suomeksi että englanniksi. Voit myös tilata ohjeen suoraan tämän sivuston kautta lähettämällä sähköpostia Yhteys-valikon kautta.

Neulomisen onnea ja iloa toivottaa, Piia Maria

Kelo-neuletakki on monikäyttöinen perusvaate, jota käytät ympäri vuoden. Kesäiltojen viileydessä se korvaa takin. Talvella se lämmittää ihanasti vilukissaa sisällä ja paukkupakkasilla sujahtaa se toppatakin alle. Alpakkalanka sopii tähän jakkuun erityisen hyvin, koska se on kevyt, lämmin ja hengittävä materiaali.
  • V-pääntie neulepuseron ohje ja alpakkalanka
  • alpakkalanka ja neuleohje kauluri
  • puuvillaneule ohje
  • alpakkalanka
  • neuleohje kauluri, alpakkaneuleet

Tällä artikkelilla on 7 kommenttia

  1. Juuli

    hei, tämä hihahan ei ala olkapäältä vaan reilusti tiputettuna sen alapuolelta. Onko niin, että jos ohjeen mukaan tekee niin tällainen on tulos? Vai onko mallilla kapeammat hartiat kuin ohjeen kohdekoolla olisi?

    1. admin

      Hei, hiha ja olkapää on mitoitettu niin, että hiha tippuu hieman olkapään yli. On siis kuvan mukainen. Visuaalisesti näyttää, että hiha tippuisi jopa hieman alemmaksi, koska hihan pyöriön kavennukset on tehty 3 s:n sisäpuolelta ja hiha näyttäisi alkavan vasta kavennusten välistä. Mutta todellisuudessa kädentien ja satulan kulma on korkeammalla. Näin neulottuna olkapäälle ei tule terävää kulmaa, vaikka olka onkin suora.

      1. Juuli

        Kiitos tiedosta. Minua hämäsi tuo kun puhuit (istutetun hihan kohdalla) hihasta joka alkaa olkapäältä mutta vaatii muotoilun ja siirryit kuvaamaan satulahihaa että se on muuten samanlainen (mielleyhtymä: istuva ja alkaa olkapäältä), mutta tehdään satulalla. Etsin nimenomaan olkapäältä alkavaa hyvin istuvaa satulahihaa (eli tämä ei sitten ole minun mallini vaikka kaunis onkin).

        1. admin

          Hei Juuli, istutetuissa hihoissa ja satulahihoissa voidaan pudottaa hihaa olkapään alle tarpeen mukaan muutamia senttejä. Silloin pyöriön korkeus jätetään hieman matalammaksi. Tässä mallissa tein niin, koska halusin selkään ihan kunnolla väljyyttä. Tätä jakkua ei kannata neuloa ’liian pienenä’, jotta saisi hiha nousemaan ylemmäs. Silloin tulee nimittäin kädentiestä ja hihan yläosasta liian tiukka. Eli jos etsit ihan tyköistuvaa mallia, niin tämä ohje ei sovellu siihen. Kokeilepa, jos löytyisi Ravelrysta ylhäätä alas neulottava, saumattomana neulottava satulahihainen malli. Niistä tulee tosi nättejä tyköistuvina. Onnea neulomiseen, toivottavasti mieluinen malli löytyy.
          Terveisin, Piia Maria

  2. Eija Junkkila

    Hei! Haluan tilata Kelo jakun ohjeen.

    Ihana jakku ja mitkä värit!

    Terv. Eija

  3. Tiia Ahokainen

    Hei!
    Kävin Ruukin kehräämön sivuilla katselemassa, mutta siellä ei ollut tarjolla vastaavaa lankaa. Löytyykö mistään?
    Tiia

    1. Piia Maria

      Ruukin Kehräämöllä on aina pieniä eriä uniikkeja lankoja. Näitäkin lankoja on välillä ollut, mutta niitä ei tosiaan aina ole. Kehräämön verkkokauppaa kehitetään parhaillaan ja jatkossa uusia lankaeriä tulee sitä kautta myyntiin. Siellä kannattaa aina välillä käydä kurkkaamassa mitä on tullut. Jos hakemaasi lankaa ei näy, voit soittaa kehräämölle. Myymälästä saattaa nimittäin löytyä. -Piia Maria

Vastaa