I-cord -nyörireunuksen neulominen

You are currently viewing I-cord -nyörireunuksen neulominen
Usva-neulepuseron reunoja koristaa i-cord eli nyörireunus. Nyörireunus on kaunis tapa viimeistellä reunat, joissa ei ole joustimia.

I-cord eli nyörireunus.

Miten estää neuleen reunoja venymästä tai rullautumasta silloin, kun reunoihin ei tule resoreita tai käänteitä? I-cord eli nyörireunus on kaunis tapa viimeistellä neuleen reunat. Reunoihin neulotaan nyöriä muistuttava pyöreä lista, joka kiinnittyy reunaan samalla kun sitä neulotaan. Tässä postauksessa opetellaan nyörireunuksen neulominen kahdella eri tavalla.

Usva-puserossa neuleen reunasta poimitaan ensin silmukat oikein neuloen ja sitten reunaan neulotaan i-cord. Toinenkin tapa on. Katsotaan kohta mitä eroa näillä metodeilla on ja mitä tapaa kannattaa missäkin tilanteessa käyttää.

Silmukoiden päättäminen nyörireunuksella

Voit neuloa i-cord reunuksen suoraan neuleen avoimiin silmukoihin. Silloin silmukat päätellään nyörillä. Katso alla olevasta videosta kuinka se tapahtuu.

  1. Jos neulot kappaleen tasona, aloita näin: luo nurjan puolen kerroksen loppuun 4 uutta silmukkaa. Käännä työ. Neulo luodut silmukat oikein ja siirrä ne sitten takaisin vasemmalle puikolle. Jos neulot suljettuna neuleena, aloita näin: luo uudella langalla 4 sukkapuikolle ja siirrä silmukat vasemmalle puikolle. Lanka on nyt 4 s:n vasemmalla puolella.
  2. *Kiristä lankaa ja neulo puikon alusta 3 s oikein. Tee sitten ylivetokavennus ja siirrä 4 s vasemmalle puikolle.* Toista *-*. Jos ylivetokavennuksen silmukat jäävät turhan löysiksi, korvaa ylivetokavennus neulomalla nyörin viimeinen s ja reunan ensimmäinen s takareunoista oikein yhteen.
  3. Lopuksi päätä nyörin 4 silmukkaa.

Kun päätät neuleen silmukat nyörireunuksella, syntyy reunaan kaunis rullautuva reuna.

I-cord -nyörireunuksen neulominen pääntielle

Pääntien reunassa on yleensä silmukoiden suuntaisia vaakasuoria reunoja, kerrosten suuntaisia pystysuoria reunoja ja monesti vielä viistoja reunoja, joissa on kavennuksia tai pääteltyjä silmukoita. Jotta reunasta tulisi mahdollisimman siisti, suosittelen nyörireunuksen neulomiseen seuraavaa tapaa: poimi ensi silmukat reunoista langan avulla oikein neuloen. Katso täältä miten se tapahtuu eri suuntaisissa reunoissa. Aloita silmukoiden poimiminen pääntien takaosasta, joko keskeltä takaa tai raglansauman kohdalta.

Poimi silmukat pyöröpuikolle ja aloita sitten I-cord reunus.

  1. Luo 4 s sukkapuikolle. Siirrä nämä 4 s vasemmalle puikolle. Lanka on nyt 4 s:n vasemmalla puolelle.
  2. *Kiristä lankaa ja neulo 3 s oikein. Tee ylivetokavennus (tai neulo 2 s takareunoista oikein yhteen). Siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle.* Toista *-*.
  3. Lopuksi päätä nyörin 4 s ja ompele nyörin päät yhteen.

Ruukin Kehräämön juuri julkaistu neulepusero Usva on kauniin yksinkertainen perusneule, jossa erityinen lanka pääsee hyvin oikeuksiinsa. Pääntielle, hihansuihin ja helmaan neulottavat nyörireunukset viimeistelevät neuleen hillityn tyylikkäästi.

Nyörireunuksen neulominen neuleen alareunaan

Neuleen voi aloittaa neulomalla ensin nyöri ja sitten poimimalla s:t nyörin reunasta. Tätä kutsutaan nyörialoitukseksi. Tässä postauksessa ei kuitenkaan käydä tuota tapaa nyt läpi. Ehkä siksi, että itse koen sen hankalana. Nyörin voi nimittäin varsin helposti neuloa luomisreunaan jälkikäteenkin. Tähän on kaksi eri tapaa.

Tapa 1 Tee nyöri aivan kuten pääntien reunassa.

Tapa 2 Älä poimi silmukoita ensin, vaan aloita näin:

  1. Luo 3 s sukkapuikolle. Poimi 1 s neuleen siitä reunasta, johon nyöri neulotaan. Siirrä s:t puikoin alkuun kääntämättä työtä.
  2. *Kiristä lankaa ja neulo 3 s oikein. Nosta nyörin viimeinen s oikein neulomatta. Poimi työn reunasta 1 s langan avulla oikein neuloen ja vedä nostettu s poimitun s:n yli. Olet nyt tehnyt ylivetokavennuksen. Siirrä s:t puikon alkuun kääntämättä työtä.* Toista *-*.
  3. Päätä lopuksi nyörin 4 s.

Tapa 2 sopii vaakasuoriin tai pystysuoriin reunoihin. En kuitenkaan suosittele tätä tapaa reunoihin, joissa suunta vaihtuu. Reunasta tulee nimittäin hieman löysempi ja se saattaa alkaa kiemurrella ikävästi viistoissa reunoissa. Siksi pääntielle suosittelen tapaa 1.

Katso videoista kuinka i-cord neulotaan neuleen alareunaan.

Nyörireunuksen neulominen TAPA 1

Helpoin tapa neuloa I-cord eli nyörireunus on poimia ensin silmukat neuleen reunasta. Sitten nyörin neulominen sujuu aivan samalla tavalla kuin nyöripäättelyssä.

Nyörireunuksen neulominen TAPA 2

Inhoatko pyöröpuikkoja, mutta olet näppärä sukkapuikkojen kanssa? Siinä tapauksessa katso tämä. Tämä tekniikka sopii sinulle. Nyörireunuksesta tulee lähes samannäköinen kuin edellisissäkin videossa, mutta ilman pitkiä puikkoja.

Usva-neulepusero

Tässä postauksessa näkyvä pusero on nimeltään Usva, jonka olen tehnyt yhteistyössä Ruukin Kehräämön Leena Rajalan kanssa.

Usva-pusero on raglanhihainen pusero, joka neulotaan alhaalta ylöspäin suljettuna neuleena. Hihat voi neuloa joko tasona tai sukkapuikoilla suljettuna neuleena. Kaarrokkeessa osat yhdistetään. Kaikkiin reunoihin neulotaan i-cord reunukset. Ohje sopii neulottavaksi Alpakka / Villisilkkilangasta tai kuvassa takana näkyvästä Suri-alpakkalangasta.

Usva on helppo, klassisen raglanpuseron ohje, joka sopii useammalle Ruukin Kehräämön langalle. Erityisen hyvin se sopii neulottavaksi Alpakka / Villisilkkilangasta 4,5 – 5 mm:n puikoilla. Puseron ohje ja langat myydään nyt Knit-Kittinä Ruukin Kehräämön verkkokaupassa. Katso täältä lisää.

Jos ihastuit lankoihin, kannattaa tilata heti, sillä nämä loppuvat hetkessä ja toista samanlaista lankaa ei enää tule. Toki Ruukin Kehräämöllä loihditaan jatkuvasti uusia lankoja, mutta verkkokauppamyyntiin päätyy vain pienen pieniä eriä.

I-cord nyörireunuksen neulominen
Usva-neulepusero neulotaan Ruukin kehräämön Alpakka / Villisilkistä. Eläväpintainen lanka syntyy, kun eriväristen alpakoiden villaa yhdistetään kehruuvaiheessa toisiinsa. Pienet värilliset pilkut langassa ovat villisilkkiä, joka värjätään luonnonväreillä. Tämä upea kotimainen lanka valmistetaan ilman kemikaaleja.

Usvan Knit-Kit neulepakettiin kuuluu lankojen lisäksi Usva-puseron ohje. Ohje löytyy paketista A5-kokoisena kuvitettuna vihkona. Jos haluat ohjeesta PDF-version, ota yhteyttä Ruukin Kehräämölle. Usvan ohjeessa on koot XS-S-M-L-XL-XXL. Minulla on kuvissa päälläni S-kokoinen neule. Kokoni on 36/38. Jos haluat hieman väljemmän neuleen, valitse isompi koko. Tämä neule on ihana myös over-sized-mallisena. Ainakin minulle M-koon pusero menee oikein hyvin.

Lisää alpakkaneuleista ja ihanista langoista seuraavissa postauksissa. Nyt toivottelen mukavaa syksyn jatkoa ja nättejä nyörireunoja.

Piia Maria

Usva on monikäyttöinen perusneule ja sen ohje taipuu neulottavaksi monella eri langalla.

  • neuleohje kauluri, alpakkaneuleet
  • alpakkalangat ja alpakkaneuleet
  • neuleohje pipo, alpakkaneuleet
  • alpakkalangat ja neuleohjeet
  • alpakkalangat, alpakkalanka ja alpakkaneuleet
  • alpakkaneule pipon neuleohje

Vastaa