Helppo tapa neuloa pipon päälaen kavennukset

You are currently viewing Helppo tapa neuloa pipon päälaen kavennukset
Tässä on helpoin mahdollinen tapa neuloa päälaen kavennukset. Tekniikka sopii ihan mihin tahansa mallineuleeseen.

Pyörönä neulotun pipon päälaen kavennukset

Pipoja on hauska neuloa pyöröpuikoilla monenlaisilla kuvioilla tai pintaneuleilla. Mutta onko olemassa jokin helppo tapa neuloa päälaen kavennukset, joka sopii melkein pipoon kuin pipoon? Kyllä on. Helpoin tapa tehdä kavennukset on muuntaa mallineule yläosassa 1 o, 1 n -joustimeksi ja kaventaa joustimen nurjat silmukat pois. Tämä tekniikka on helppo soveltaa mihin silmukkalukuun tahansa. Tässä postauksessa opetan miten.

Helppo tapa neuloa pipon päälaen kavennukset
Täydellisesti istuvan pipon resepti on tässä: 5 cm joustinta, 12 cm mallineuletta ja sitten päälaen kavennukset joustimen avulla.

Pipon päälaen kavennukset

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että päälaen kavennukset tehdään säteittäin tasavälein kahdeksassa eri kohdassa, tai neljässä kohdassa kaksoiskavennuksina. Tämä kuitenkin vaatii sen, että silmukkaluvun pitää olla kahdeksalla jaollinen. Entä jos ei ole? Joskus piposta tulee väärän kokoinen kahdeksalla jaollisella luvulla tai se ei sovi mallineuleeseen. Tätä dilemmaa minäkin olen monet kerrat pohtinut ja päädyin siihen, että täytyy olla tapa tehdä päälaen kavennukset helpommin. Tässä vinkkini miten se tehdään.

Helppo tapa neuloa päälaen kavennukset

Neulo helppo pipo näin:

Neulo pipo suljettuna neuleena pyöröpuikoilla ja vaihda kavennusten aikana saman kokoisiin sukkapuikkoihin.

  1. Luo kahdella jaollinen määrä silmukoita. Neulo pipon reunaan 1 o, 1 n -joustinta noin 5 cm. Aloita kerros nurjalla silmukalla. Halutessasi voit tehdä joustimesta kaksinkertaisen ja neuloa joustinta tuplamäärän eli 10 cm.
  2. Neulo mitä tahansa mallineuletta tai sileää oikeaa noin 12 cm. Mikäli mallineuleen silmukkaluku sitä vaatii, lisää puuttuvat silmukat tasavälein. Mallineuleen viimeisellä kerroksella vaihda (tarvittaessa) silmukkaluku kolmella jaolliseksi kaventamalla kerroksen viimeinen silmukka pois tai lisäämällä kerroksen loppuun 1 s. Vinkki: 120 s on jaollinen sekä kahdella että kolmella!
  3. Aloita nyt päälaen kavennukset. Neulo *2 n yht, 1 o*, toista *-* kerroksen loppuun. Kerroksen aikana kaventui nyt joka 3. silmukka pois. Puikoilla on nyt joka toinen s oikein ja joka toinen s nurin. Neulo joustinta 3 cm. Kavenna seuraavan kerroksen aikana kaikki nurjat s:t pois näin: *Neulo 2 o yht*, toista *-* kerroksen loppuun. Huomaa, että kavennettaessa oikea silmukka tulee aina nurjan päälle. Siksi kerroksen pitäisi alkaa nurjalla silmukalla. Kaikki silmukat ovat nyt oikeita silmukoita. Neulo 2 kerrosta oikein. Toista 2 o yht kavennukset. Neulo vielä 2 kerrosta ja katkaise sitten lanka. Pujota lanka loppujen s:n läpi kahteen kertaan, kiristä ja päätä lanka hyvin.
Aita pipon neuleohje
Aita-pipo päälaen kavennukset on tehty yllä olevan ohjeen mukaan. Aidan ohje on nyt julkaistu Ravelryssa ja verkkokaupassa. Ja neulekouluohjeet ristikkoneuleeseen on tulossa pian!

Päälaen kavennukset ja mallineule

Miten soveltaa joustimena neulottavien päälaen kavennusten tekniikkaa, jos mallineuleessa on erikoisempi kuvio etkä halua joustimesta yläreunassa niin leveää? Tämä onkin sitten enemmän luovuutta vaativa homma. Alla esittelen uuden pipomallini Kiteen, jossa nuo ensimmäiset kavennukset tehdään mallineuleeseen itseensä upotettuna. Silloin joustinta voi neuloa vain muutaman kerroksen ja päälaen kavennuksista tulee mahdollisimman huomaamaton. Kaventamisen periaate on kuitenkin täsmälleen sama kuin tuossa yllä olevassa helpon pipon ohjeessa. Sileällä neuleella neulotusta piposta tulee siis Kide-pipon muotoinen.

Kide

Tässä on rakas kotimetsäni ihanassa talvipuvussaan. Pipolle on taas käyttöä. Talvi on jälleen tullut Fiskarsiin ja Kide-pipo ja Kide-kämmekkäät ovat kovassa käytössä.

Kide-Pipo

Kide-pipo syntyi kylmänä talvipäivänä, kun vanhan taloni vetoisessa eteisessä alkoi muodostua kuurankukkia ikkunaan. Halusin tehdä neulepinnan, joka muistuttaa jääkiteitä. Etsin sopivanoloisen mallineuletilkun työhuoneeni kätköistä ja tartuin puikkoihin. Mutta enhän minä enää muistanutkaan miten tuo mallineule neulotaan. Tein virheen. Se näytti kivalta. Kokeilin uudelleen ja kas, alkoi näyttää tosi kivalta. Ennen kuin huomasinkaan, olin kehitellyt uuden neulepinnan. Annoin sille nimeksi Kide.

Neuloin Kide-mallineuleella sekä pipon että kämmekkäät. Molempien ohjeet ovat myynnissä Ravelry kaupassani Piia Maria Designs. Ohjeet löytyvät sekä suomeksi että englanniksi. Ohjeet voi myös tilata tämän sivuston kautta lähettämällä sähköpostia Yhteys-valikon kautta. Hinta on sama kuin Ravelryssa.

Kide -pipon ohjeessa on yksi koko ja se on mitoitettu naiselle sopivaksi. Oma päänympärykseni on 57 cm ja pipon päänympärys on tasolla venyttämättä 44 cm.

Helppo tapa neuloa pipon päälaen kavennukset
Kide-pipon pariksi neuloin Kide-kämmekkäät. Ihanat asusteet pikkupakkaselle tai kun lämpötila nousee plussan puolelle.

Mistä langasta Kide-pipo kannattaa neuloa?

Kide on neulottu pehmeästä alpakkasukkalangasta 3,5 mm:n puikoilla. Minä valitsin langaksi Teetee Tundran. Siinä on sukkalangan nylon vahviste mukana ja siksi se on hieman kestävämpää. Tämä on saman langan paksumpi versio, jota käytin Säde-ponchossa. Niitä onkin kiva käyttää yhdessä. Pipon langaksi sopii hyvin mikä tahansa DK- vahvuinen villa- tai alpakkalanka, kuten PMK 100% alpakka DK, jota saa nyt verkkokaupastani. Tämä on niin ihanan pehmeä lanka, joka ei kutita herkkäihoistakaan.

Onnellisia neulepäiviä toivotellen, Piia Maria

  • alpakkalangat ja neuleohjeet
  • alpakkalangat ja neuleohjeet
  • alpakkalangat, alpakkalanka ja alpakkaneuleet
  • alpakkalangat ja alpakkaneuleet
Säde-poncho sopii hyvin yhteen Kide-Pipon ja -Kämmekkäiden kanssa. Säde on neulottu hieman ohuemmasta alpakkalangasta. Siksi sen kevyen ilmava neulos laskeutuu hyvin ja liikkuu ihanasti.

Vastaa