• Artikkelin kategoria:NEULEET

Villatakki jämälangoista

You are currently viewing Villatakki jämälangoista
Älä heitä jämälankoja pois. Niistä voi tehdä jotain erityistä. Lumi-villatakkiin on käytetty yhteensä 11 erivahvuista lankaa.

Jämälangatko ongelma?

Voiko jämälangoista tehdä muutakin kuin sukkia tai patalappuja? Onko mahdollista yhdistää erilaisia ja erivahvuisia lankoja isokokoisiin neuleisiin? Onnistuuko villatakki tai pusero? Näitä kysymyksiä olen pyöritellyt monet kerrat. Kysymys on minulle erityisen tärkeä, koska neulesuunnittelijana minulle kertyy valtavat määrät jämälankoja.

Eräänä päivänä päätin kerätä kaikki valkoiset jämälangat samaan laatikkoon. Vajaita keriä, täysiäkin, mutta vanhentunutta värierää tai sitten ihan pikkuruisia jämäkeriä -Kaiken vahvuisia lankoja ohuista huivilangoista paksuihin pipolankoihin. Heitin kaiken samaan läjään. Ainoa yhdistävä tekijä oli, että ne olivat kaikki valkoisia: puhtaanvalkoisia, luonnonvalkoisia, kerman värisiä, liidunvalkoisia, lumenvalkoisia. Ja niistä minä päätin tehdä villatakin. Niin syntyi Lumi-villatakki.

Lumi

Katso, eikö näytäkin ihanalta, kun valo tulee neuleen läpi? Graafisissa linjoissa on jotain herkkää ja samalla ryhdikästä. Tässä Lumi-villatakki kotikyläni maisemissa. Kuvaus: Juha Salminen

Lumi-villatakki

Lumi on pitkä ja näyttävä villatakki, joka on tehty kokonaan jämälangoista. Langoista osa on villaa, osa villasekoitteita, osa alpakkaa, osa villasilkkiä, osa merinovillaa ja osa akryyli-villa sekoitteita. Kaiken kaikkiaan takkiin on käytetty 11 eri lankaa. Niistä lähes kaikki ovat eri vahvuisia. Paksuin lanka neulotaan normaalista 10 mm:n puikoilla ja ohuin 3,5 mm:n puikoilla. Miten ihmeessä ne yhdistetään samaan työhön?

Olen neulonut Lumin 7 mm:n puikoilla. Lue alta vinkit, kuinka huomattavasti ohuemmatkin langat saa harmonisesti yhdistettyä paksuihin lankoihin.

Lumi-neuletakin pinta on kuin jäätynyt koski eri suuntiin taipuvine linjoineen. Tämä kuva on otettu Rislan putouksilla Fiskarsissa. Jään välissä ja alla kuohuva virta on huikea näky.

Erivahvuisten lankojen yhdistäminen samaan neuleeseen

On virhe olettaa, että erivahvuisia lankoja ei voisi yhdistää samaan työhön. Se on täysin mahdollista. Näillä ohjeilla onnistut.

  • Valitse puikkokoko, joka on ohuimman ja paksuimman langan puikkosuositusten puolesta välistä tai puoli mm paksumpi.
  • Tee neuleeseen mallineuletta, joka on hyvin yksinkertainen. Ainaoikeinneule, helmineule, sileä oikea ja ainaoikein raitojen epäsäännöllinen toistaminen onnistuvat varmasti. Mutta myös patenttineule, puolipatentti tai helmipatentti voivat toimia hyvin. Jopa kirjoneule saattaa olla upea. Pitsineuleita en suosittele.
  • Tärkein sääntö on: Testaa mallineule! Tee siis kokeiluna mallitilkku, johon yhdistät kaikkia lankoja, joita aiot työssäsi käyttää. Vaihda tarvittaessa puikkokokoa rohkeasti suuntaan tai toiseen. Sen tuntee hyppysissään, kun tiheys on luontevan oloinen.
  • Vaihda lankaa usein. Mitä useammin vaihdat lankaa, sitä tasaisempi kokonaisuudesta tulee ja lankojen paksuuserot eivät vaikuta vaatteen mittoihin. Jos neulot liian monta kerrosta samalla langalla, tulee neuleesta muhkurainen. Nyrkkisääntö: Neulo ohuimmilla langoilla 2-3 kerrosta, keskivahvoilla 2-6 kerrosta, paksuilla langoilla 1-3 kerrosta ja kaikkein paksuimmilla langoilla 1-2 kerrosta kerrallaan.
  • Vaihda lankaa aina kerroksen alussa. Älä koskaan vaihda lankaa kesken kerroksen, jos langan vahvuus vaihtuu. Saman langan eri sävyjä voi tietenkin vaihtaa myös kesken kerroksen. Tee silloin lankojen liitoskohtaan esim. venäläinen liitos.
  • Vuorottele langanvaihtoja oikean ja nurjan puolen kerroksen alussa. Näin pääteltäviä langanpäitä tulee tasaisesti molempiin reunoihin. Jätä päättelyä varten reunoihin 10-15 cm:n langanpäät.
  • Testaa reunojen viimeistys. Kun reunoissa on suuret määrät langanpäitä, kannattaa reunaviimeistykset huomioida jo ennen työn aloittamista. Jos langanpäät jäävät saumoihin, ei suurempaa ongelmaa ole. Mutta avoimeksi jääviin reunoihin kannattaa miettiä oikeanlainen viimeistys. Lumi-villatakin reunoista poimitaan lopuksi paksun langan avulla silmukat ja sitten ne päätetään heti oikein neuloen. Näin reunasta tulee siisti ja paksun langan sisään saa helposti pujotettua ohuemmat langanpäät.
  • Muita reunaviimeistysvinkkejä: I-cord reunus, virkattu reunus tai erilaiset joustimet ja listat. Reunaviimeistyksiä helpottaaksesi, tee reunoihin ainaoikein reunasilmukat ja solmi avoimet langanpäät keskenään yksinkertaisella solmulla (ei umpisolmuun, kiitos!).
Uskoisitko, että tähän villatakkiin on käytetty 11 erilaista lankaa? Niistä paksuin neulotaan normaalisti 10 mm:n puikoilla ja ohuin 3 mm:n puikoilla. Silti ne saa sujuvasti yhdistettyä samaan työhön.

Lumi villatakin ohje

Vuonna 2017 julkaisin neulekirjan Talvineuleita. Siinä oli Heijastus-jakun ohje. Tämä ohje oli suosikkini, mutta muutama parannusidea jäi vaivaamaan mieltä. Samalla aloin miettiä ajatusta jämälankojen käytöstä. Näistä ajatuksista syntyi Lumi. Lumissa on hieman erilaiset mitat ja silmukkamäärät kuin Heijastuksessa ja hihat on neulottu vinolinjaisina. Muuten neuleen perusrakenne on sama.

Neuleen juju piilee neulomissuuntien vaihtelussa. Vinot linjat syntyvät langankierroilla tehdyillä lisäyksillä. Takakappale aloitetaan keskeltä takaa ja neulotaan lisäyskulmien yli helman reunasta vastapuolelle helman reunaan. Helmaosan jälkeen reunojen silmukat päätetään ja keskelle jäävillä silmukoilla neulotaan yläosa. Yläosassa lisäysten parina reunoihin neulotaan ssk- ja 2 o yht -kavennukset.

Tämä neule on näyttävä ja vaikuttaa siksi haastavalta. Mutta todellisuudessa se on yllättävän helppo tehdä. Mallineule on pelkkiä oikeita ja nurjia kerroksia epäsäännöllisellä rytmillä.

Lumi-takin ohje on nyt julkaistu ja se on myynnissä Ravelry-kaupassani Piia Maria Designs. Ohjeessa on koot S-M-L-XL. Lue lisätietoja mitoista ja langanmenekeistä Ravelryssa.

Tähän neuleeseen olen käyttänyt pääasiassa teetee:n lankoja, kiitos vuosia jatkuneen yhteistyön Tekstiiliteollisuus Oy:n kanssa. Mutta sekaan on uponnut myös Pirtinkehräämön lankoja ja lankoja, joiden alkuperästä minulla ei ole enää kuin harmaita aavistuksia.

Käytä rohkeasti erilaisia lankoja. Eri värisistä langoista voi tulla upea lopputulos, mutta mieti väriharmoniaa kuitenkin niin, että joku väri on hallitseva.

Jos haluat neuloa takin yhdestä langasta, käytä 6-7 mm:n puikoilla neulottavaa, suhteellisen paksua lankaa. Esimerkiksi oman mallistoni ihanan pörröinen PMK alpakka/puuvilla sopii tähän malliin kuin nenä päähän. Toinen vaihtoehto on PMK alpakka/merino. Huomaa kuitenkin, että tämä lanka on hyvin joustavaa. Siksi se vetää leveysmittoja hieman kasaan. Toisin sanoen jakusta tulee kapealinjainen, mutta ah, niin kauniisti laskeutuva.

Mutta nyt ensin jämälankakaapille mars! Vasta sitten lankakauppaan.

Iloisin terveisin, Piia Maria

Lumi-villatakin neulominen aloitetaan keskeltä takaa. Lisäysten avulla neule kääntyy kulmien yli itsensä peilikuvaksi. Eri suuntiin kulkeva mallineule muodostaa kiinnostavia diagonaalilinjoja.

Alpakkalanka ja neuleohje kutsuvat, kurkista kauppaan !

  • V-pääntie neulepuseron ohje ja alpakkalanka
  • alpakkalanka ja neuleohje kauluri
  • puuvillaneule ohje
  • alpakkalanka
  • neuleohje kauluri, alpakkaneuleet
  • Thumb gussets for mittens
  • Raglan sleeve sweater knitted double stranded
  • How to knit crescent shaped shawl?
  • Knitted sweater

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Riitta Tamminen-Tallgren

    Kyllä on houkuttelevan ihana villatakki. Taideteos!

Vastaa