Silmukan lisääminen neuleeseen kiertäen.
Silmukan lisääminen kiertäen on hyvä tekniikka tehdä neuleeseen näkymätön lisäyskohta. Tässä lisäyksessä juuri neulotun ja vasemmalla puikolla seuraavana olevan silmukan välinen lanka nostetaan vasemmalle puikolle ja neulotaan kiertäen oikein tai nurin. Tekniikka on sama kuin langankierron neulominen kiertäen, mutta lopputuloksena on tiiviimpi ja näkymättömämpi lisäyskohta.
Tämä lisäys on monelle tuttu sukkien neulomisesta. Kantalapun reunasta poimittujen silmukoiden jälkeen ohjeissa usein neuvotaan nostamaan vielä yksi silmukka puikkojen välistä. Kokenut neuloja neuloo langan sen enempää ajattelematta kiertäen. Näin kulmaan ei synny reikää. Mutta tiesitkö, että tämä lisäys voidaan tehdä neljällä eri tavalla?
Oikealle kallistuva lisäys vai vasemmalle kallistuva lisäys?
Oletko englanninkielisiä ohjeita lukiessasi törmänneet lyhenteisiin M1R, M1L, M1Rp ja M1Lp ja kauhistunut? Tunnistan tunteen. Lyhenteet tuntuvat joskus kammottavalta salakieleltä, jota on mahdoton seurata. Lyhenteillä on kuitenkin funktionsa. Kun lyhenteen merkitys on lukijalle selkeä, helpottaa se neuleohjeen lukemista merkittävästi. Siksi lyhenteiden merkitykset kannattaa opiskella. Katso täältä mitä nuo englanninkieliset lyhenteet tarkoittavat. Tulet huomaamaan, että ihan tuttu juttuhan tämä olikin.
Lyhenteille M1R, M1L, M1Rp ja M1Lp on myös vakiintuneet suomenkieliset vastineensa L1O, L1V, L1On, L1Vn. Nämä lyhenteet ovat hieman kömpelö käännös englanninkielestä, mutta toimivat hyvin, kunhan lyhenteiden merkitys aukeaa. Tässä selitys näille lisäyksille.
L1O = lisää yksi oikealle
Neulo L1O eli oikealle kallistuva lisäys näin: Nosta kahden silmukan välinen lankalenkki takakautta vasemmalle puikolle. Neulo lanka kiertäen, eli etureunasta oikein.
L1V = lisää yksi vasemmalle
Neulo L1V eli vasemmalle kallistuva lisäys näin: Nosta kahden silmukan välinen lankalenkki etukautta vasemmalle puikolle. Neulo lanka kiertäen, eli takareunasta oikein.
Mikä lanka lisäyksessä nostetaan puikolle?
Neulepinnassa silmukoiden välinen lanka kulkee nurjalla puolella vaakatasossa ja muodostaa silmukan pohjukan. Lisäyksessä nostettava lanka on tämä pohjukan lanka edelliseltä kerrokselta. Nosta siis juuri neulotun ja seuraavana vuorossa olevan silmukan välinen pohjukan lanka puikolle. Puikolla se näyttää langankierrolta, mutta kiertäen neulottuna siitä tulee tiiviimpi silmukka kuin vastaava langankierrolla tehty lisäys. Kallistuuko lisäys oikealle vai vasemmalle riippuu siitä, nostatko langan etukautta vai takakautta.
Miten lisäykset neulotaan nurjalla puolella?
Joskus neulottava pinta on sileää nurjaa, tai neuleessa on tarkoituksenmukaista neuloa lisäys myös nurjan puolen kerroksella. Näin voi olla esimerkiksi neuleissa, joissa lisäykset tehdään joka kerroksella. Tästä esimerkkinä puolipyöreä huivimallini Tuuli, jonka molemmissa reunoissa lisätään 1 silmukka jokaisella kerroksella.
Neulo nurjan puolen lisäykset näin
L1On = lisää yksi oikealle nurin
Neulo L1On lisäys näin: Nosta kahden silmukan välinen lankalenkki takakautta vasemmalle puikolle. Neulo lanka kiertäen, eli etureunasta nurin.
L1Vn = lisää yksi vasemmalle nurin
Neulo L1Vn lisäys näin: Nosta kahden silmukan välinen lankalenkki etukautta vasemmalle puikolle. Neulo lanka kiertäen, eli takareunasta nurin.
Lisää vinkkejä neulomiseen
Haluatko saada uusimmat neulekoulu vinkit suoraan sähköpostiisi? Liity blogipostausten tilaajaksi sivupalkissa olevan linkin kautta. Kirjoitan säännöllisesti ohjeita ja vinkkejä neulomiseen.
Ihania neulehetkiä toivotellen, Piia Maria