• Artikkelin kategoria:NEULEKOULU

Reunasilmukan neulominen ainaoikein

You are currently viewing Reunasilmukan neulominen ainaoikein
Ainaoikeinneuleella neulottu reunasilmukka muodostaa neuleen reunaan pompulamaisen reunuksen -aina yksi pompula joka toisen kerroksen väliin. Lue postauksesta kuinka reunasilmukka nostetaan ja neulotaan.

Reunasilmukka pelastaa tasona neulottavan neuleen.

Reunasilmukan neulominen kannattaa aina. Neuleen reunojen neulominen voi joskus olla varsinainen murheenkryyni. Ihana neule menee pilalle, kun reunat repsottavat ja venyvät muodottomiksi. Saumojen ompelusta tulee painajainen. Ja sitten vielä ne riivatut kantalapun reunat, joista varsinkin toiseen tulee löysiä silmukoita kuin itsestään. Kuulostaako tutulta? Nämä ongelmat ratkeavat, kun opit neulomaan reunasilmukan neuleeseesi sopivalla tavalla. Tässä postauksessa opetellaan neulomaan reunasilmukka ainaoikein. Tällä tavalla reunasta tulee erityisen jämäkkä ja neule pysyy hyvin ryhdissään.

Mikä on reunasilmukka?

Reunasilmukalla tarkoitetaan neuleen reunassa olevia reunimmaisia silmukoita, jotka neulotaan vain joka toisella kerroksella. Joka toisella kerroksella reunassa olevat silmukat nostetaan neulomatta. Reunasilmukan voi nostaa joko kerroksen alussa tai kerroksen lopussa. Ja sen voi neuloa oikein tai nurin. Tapoja on monta. Nyt opetellaan neulomaan reunasilmukka ainaoikein. Reunimmaiset silmukat ovat siis ainaoikeinneuletta riippumatta siitä mikä mallineule kappaleessasi on.

reunasilmukka ainaoikein
Olen neulonut kaikkien näiden mallitilkkujen reunoihin reunasilmukat ainaoikein. Tekniikka sopii mihin tahansa mallineuleeseen.

Reunasilmukka ainaoikein

Ainaoikeinneulottu reunasilmukka sopii erityisen hyvin tasona neulottaviin vaatteisiin, joissa on saumat. Ainaoikein neule tekee reunaan nurjien silmukoiden tapaiset pompulat joka toisen kerroksen väliin. Tämä on hurjan kätevää, kun ompelet saumoja esimerkiksi vuoropistoin. Reunasilmukat jäävät saumassa nurjalle puolelle saumanvaroiksi.

Reunasilmukka helpottaa myös kappaleiden kerrosmäärien hahmottamista. Kerrokset on helppo laskea pompuloista ja siten esimerkiksi kädenteiden kohdistus samalle kerrokselle helpottuu.

Reunasilmukka ja silmukoiden poimiminen

Jos neulot kappaleen, jonka reunasta poimitaan jälkikäteen silmukoita esimerkiksi nappilistaa varten, suosittelen vahvasti neulomaan reunoihin ainaoikein reunasilmukat. Silmukoiden poiminen helpottuu ja reunasta tulee siisti.

Entä ne sukkien kantapäiden kantalaput? Kantalapun reunasta poimitaan yleensä 1 s joka toisen kerroksen välistä. Tässä tapauksessa siis 1 s jokaisen pompulan välistä. Poimittavia silmukoita tulee näin automaattisesti oikea määrä ja tasaisin välein. Lisäksi se surullisen kuuluisa ongelma epäsiististä kantalapun reunasta jää historiaan. Tämä reuna ei nimittäin veny!

Reunasilmukan neulominen ainaoikein

Katso alla olevasta videosta, kuinka reunasilmukat neulotaan.

Tapa 1

Oikean puolen kerros: Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta lanka työn edessä. Eli: Vie oikean puikon kärki langan ali reunimmaiseen silmukkaan aivan kuin olisit neulomassa sen nurin ja nosta silmukka neulomatta. Vie lanka puikkojen välistä taakse. Neulo oikein kerroksen loppuun.

Nurjan puolen kerros: Nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta. Eli: Nosta silmukka aivan kuin olisit neulomassa sen oikein. Neulo nurin kerroksen loppuun.

Tapa 2

Oikean puolen kerros: Nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta. Eli: Nosta silmukka aivan kuin olisit neulomassa sen oikein. Neulo oikein kerroksen loppuun.

Nurjan puolen kerros: Nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta. Eli: Nosta silmukka aivan kuin olisit neulomassa sen oikein. Neulo nurin, kunnes jäljellä on 1 s. Neulo viimeinen silmukka oikein.

Kuten huomaat, on Tapa 2 helpompi. Mutta minä suosin ensimmäistä tapaa. Syy on siinä, että tällä tavalla neulottuna reunasta tulee vielä hieman tiiviimpi kuin Tavalla 2. Mutta valitse itsellesi luontevin tapa. Valtavan suurta eroa ei näissä ole.

Seuraavaksi opetellaankin sitten poimimaan silmukoita kappaleen reunasta. Liity blogin seuraajaksi, jos haluat ilmoituksen uusista postauksista suoraan sähköpostiisi.

Neulomisiin, Piia Maria

Lumi-villatakin kaikkiin reunoihin on neulottu ainaoikein reunasilmukat. Siksi reunukset on helppo tehdä. Reunoista poimitaan paksun langan avulla silmukat oikein neuloen. Ja sitten ne päätetään heti nurjan puolen kerroksella. Lisää Lumista löydät täältä.
  • alpakkalangat, alpakkalanka
  • alpakkalangat, alpakkalanka ja alpakkaneuleet
  • alpakkalangat, alpakkalanka ja alpakkaneuleet
  • alpakkalangat ja alpakkaneuleet
  • alpakkalanka ja alpakkaneuleet

Tällä artikkelilla on 8 kommenttia

  1. Pia

    Hei. Toimiiko nämä säännöt myös briossia neulottaessa ja riippumatta silmukoiden määrästä? T. Piuli

    1. Piia Maria

      Hei, briossissa on ihan omanlainen tapa tehdä reunat. Tämä reunasilmukka ei oikein toimi siinä. Teen lähiaikoina briossista oman postauksen. Voisin siinä yhteydessä puhua myös reunasilmukoista. Kiitos kysymyksestä. -Piia Maria

  2. Laura

    Hei! Jos villapaidan olka- ja sivusaumat on tehty tällä tavalla, niin mikä olisi paras pisto yhdistettäessä osia? Onko se tuo vuoropisto, mikä kirjoituksessa on mainittu?

  3. villasukan kantapää

    Hei, osaatko antaa vihjeen miksi aina ensimmäinen nostettu silmukka jää löysäksi? Tekipä reunaan sitten 1 tai 3 oikein neulottua silmukkaa tai nostaisi ensimmäisen silmukan niin aina se ensimmäinen nostettu on löysä ja kaikki muut nostetut tosi siistejä. Johtuuko tämä jostain väärästä suunnasta tehdystä nostosta vai mistä ihmeestä? Onko tähän mitään vinkkiä?

    1. Piia Maria

      Hei, nyt en tiedä missä tilanteessa tämä on. Mutta yleisesti ottaen suunta vaikuttaa. Reunasilmukan saa kiertymään, kun nostaa oikean silmukan nurin neulomatta (eli niin päin kuin neuloisi silmukan nurin) ja nurjan saa kiertymään, kun sen nostaa oikein neulomatta. Kun reunasilmukkaan tulee se nurjan silmukan pallura, on silmukka kiertynyt. Osaatko muuten kertoa, onko Facebookissa tästä aiheesta joku keskustelu, jota en tiedä? Blogissani on käynyt tänään 4800 ihmistä ja ihmettelen valtavasti miksi.

    2. Miu G

      Kommentti villasukan kantapäähän. 🙂 Itse löysin sellaisen ohjeen, missä kantalapun reunoista poimitut silmukat neulotaan silmukoiden takareunasta (seuraavilla kerroksilla toki normaalisti). Silloin ko. reunojen löysätkin silmukat kiristyvät ja tulee siisti jälki. Ohjeessa myös kavennettiin kantalappua aloittaessa sillä ihan ensimmäisellä nurjalla kerroksella kerroksen kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä silmukkaa nurin yhteen, eli 2 silmukkaa väheni. Ja sitten kantalapun lopussa eli poimiessa niitä reunojen silmukoita poimitaankin yhdet ylimääräiset alussa kavennettujen tilalle, eli 2. ja 1. puikon välistä ja samoin 3. ja 4. puikkojen välistä. Eli jos ohje käskee poimimaan 12 silmukkaa, poimitaan 13. Silloin ei jää niitä kurjia reikiä.

      1. Piia Maria

        Tuo on oikein toimiva tekniikka. Juuri noin minäkin ohjeistan esim. Novitan sukkaohjeet. Mutta joskus on ohjeita, joissa silmukat pitäisi poimia nimenomaan langan avulla oikein neuloen. Silloin reunasilmukka on erittäin hyvä ratkaisu. Joskus taas käsialan, liukkaan langan tai mallineuleen takia kantalapun reunat venyvät. Jos tämän asian kanssa tulee ongelmia, kannattaa reunasilmukkaa kokeilla. Ihan normaaleissa perussukissa se ei yleensä ole tarpeen.

Vastaa