Puuvillan ja mohairin liitto.
Ihanan pehmeä raglanhihainen pusero neulotaan kahdella langalla yhdessä. Toinen langoista on lämmin ja pehmeä mohair ja toinen on kylmä ja kova puuvilla. Tämä yllättävä materiaaliyhdistelmä toimii ällistyttävän hyvin. Mohair tuo neuleeseen pehmeyttä ja volyymia pörröisyydellään ja puuvilla taas pitää neuleen hyvin muodossaan. Lopputuloksena on ylellisen pehmeä, mutta ryhdikäs vaate.
Kokeilin puuvillan ja mohairin yhdistämistä ensimmäisen kerran jo muutama vuosi sitten. Silloin suunnittelin muutaman neuleen eri käsityölehdille näillä materiaaleilla. Kombinaatio toimii monella eri mallineuleella. Nyt kuitenkin halusin tehdä jotain hyvin yksinkertaista ja neuloin ihan tavallisen raglanhihaisen puseron. Mallineuleena on pääasiassa sileää oikeaa. Puseron nimi on Aamu. Alla kerron miksi.
Aamu-pusero
Minä asun Fiskarsissa korkean mäen päällä, vanhassa puutalossa. Sen ikkunoista tulviva aamuaurinko on ehdottomasti parasta kodissani. Kun kirpeä pakkanen ja lämmin auringonpaiste kohtaavat, minut löytää usein ikkunalaudalta istumasta ihailemassa kuuraista maisemaa. Aamu-pusero on saanut inspiraationsa näistä hetkistä. Kylmän harmaa puuvilla ja lämpimän beige mohair luovat neuleeseen juuri tuon tunnelman.
Miten neulotaan kahdella langalla yhdessä?
Melkein mitä tahansa lankoja voi yhdistää samaan neuleeseen. Minä olen materiaalien suhteen hyvin ennakkoluuloton ja yhdistän sujuvasti eri vahvuisia ja laatuisia lankoja. Olen jopa käyttänyt pellavaa ja villaa samassa neuleessa. Lankojen yhdistämisessä on kuitenkin omat haasteensa. Tässä vinkit, kuinka onnistut.
Kun neulot puseron kahdella langalla yhdessä, ota huomioon nämä 3 asiaa.
- Pidä eri materiaalit omilla kerillään. Älä koskaan keri lankoja yhdelle kerälle. Tästä seuraa hankaluuksia. Langat venyvät eri tavoin ja siksi langat kuluvat metrimääräisesti eri tahtiin. Kun samalla kerällä olevista langoista toinen venyy, alkaa sen ylimääräinen pituus kerääntyä ikävästi lenkiksi. Se saa langat sotkeentumaan.
- Testaa neuleen tiheys mallitilkulla. Huolehdi aina, että neuletiheys vastaa ohjeessa annettua. Puikkojen kokoa voit reippaasti vaihtaa useamman numeron suurempaan tai pienenpään käsialasi mukaan. Kahdella langalla neulottaessa voi lankojen vyötteissä mainitut puikkosuositukset tyystin sivuuttaa.
- Valitse kaksi eriväristä lankaa. Jos lankojen väri on sama, ei materiaaliyhdistelmän erityisyys juurikaan tule esiin. Erivärisillä langoilla syntyy kauniin meleerattu pinta, joka on saa vaaleisiinkin sävyihin eloa. Pienikin sävyero saa värit hehkumaan.
Raglanhihainen pusero neulotaan kahdella langalla yhdessä.
Aamu on raglanhihainen pusero, joka neulotaan kahdella hyvin erilaisella langalla yhdessä, mohairilla ja puuvillalla. Minä käytin lankoina Teetee Hillaa ja Teetee Lumia. Teetee Lumi on poistumassa valikoimista. Siksi suosittelen sen tilalle Austermann Kid Silk mohairia. Jos valitset jonkin toisen puuvillalangan, huolehdithan, että lanka on pehmeää ja vastaa vahvuudeltaan Teetee Hillaa. Puuvillan voi myös korvata ohuella villalangalla.
Voit tietenkin neuloa Aamu-puseron myös yhdellä langalla. Silloin suosittelen materiaaliksi 4,5 mm:n puikoilla neulottavaa alpakkasekoitetta tai pehmeää merinovillaa. Käy katsomassa Niitty-puseron kuvat, jos harkitset neulovasi Aamu-puseron esimerkiksi alpakkalangalla. Malli on lähestulkoon sama kuin Niitty-pusero, nyt vain pitkähihaisena versiona.
Saumaton pusero neulotaan pyörönä ylhäältä alas.
Aamu-pusero neulotaan saumattomana ylhäältä alaspäin. Myös hihat neulotaan saumattomana. Minä neuloin ne pyöröpuikoilla looppaamalla. Jos tämä tekniikka ei ole sinulle tuttu, voit neuloa hihat ihan tavallisilla sukkapuikoilla. Hyvä tulee niinkin.
Kapealinjaisissa hihoissa on koristeena pitsikuviot. Erityinen raglanhihan ja istutetun hihan yhdistelmä luo liikkumatilaa kainalon alle. Lisää tietoa saumattoman puseron neulomisesta löydät täältä.
Raglanpuseron neuleohje.
Aamu-puseron ohje on nyt julkaistu ja se on myytävänä Ravelry-kaupassani Piia Maria Designs. Otathan yhteyttä sähköpostilla, jos jokin asia materiaalivalinnoissa mietityttää tai haluat kysyä lisätietoa ohjeesta.
Pysytään kuulolla. Oikein ihanaa Uutta Vuotta kaikille. Pidetään tänäkin vuonna puikot liikkeessä.
Terkuin, Piia Maria
Ai niin joo. Kun liityt sähköpostilistalle, tulee uusista blogipostauksista heti uunituoreena ilmoitus sähköpostiisi. Lomake löytyy sivupalkista.
Kerrassaan ihania ja upeita neuleita.
neulomisiin!
ystävällisin terveisin tiina
Kiitos Tiina. Hauskaa kuulla, että pidät tyylistäni. Neulomisiin!
Tosiaan, ei ole tullutkaan mieleen että myös puuvillaan voi yhdistää muuta lankaa. Kiitos ideasta!
Mainiota, että inspiroi. Nyt vaan jämälangoilla testailemaan. Kannattaa myös testata erikokoisilla puikoilla. Mohairin ansiosta neuletiheys voi olla tosi löyhääkin. Yleensä sen tuntee näppituntumalla, kun tiheys on hyvä.
Heippa,
Ihanan pehmeä Aamu-paita tekeillä:)
Ruutupiirroksesta tarkennus:
Hihan kuviossa kavennetaan 4s ja luodaan langankierroilla vain 2s kuvion 29-kerroksella ja myöhemmin 57 krs:lla. Silmukat ja kuvio eivät asetu neuloessa nyt jotenkin ollenkaan aloilleen. Kuvissasi kahden silmukan reuna näyttäisi jatkuvan yhtenäisenä tässäkin kohtaa.
– Tulisiko rivillä 29 alkuun vain 2s oikein vai 3s ja 2s:n levyinen reuna siirtyy pykälällä keskiviivaan päin? Tai jokin muu elementti, joka nyt livahtaa hahmotuksen ohi?
Samalla tarkistan jo etukäteen, että tuleehan 49-rivillä olla oikeassa laidassa kavennus myös?
Hei vielä,
Keksinkin virheet välipäivän jälkeen hihan ruutupiirroksesta:
29- ja 57-kerroksilla tulee kavennuksien sijaan tehdä vielä silmukoiden siirrot.
49-kerroksella kavennusmerkki on jäänyt pois oikeasta reunasta
Kiitos neuleohjeesta! Pehmoinen pusero sinisen sävyissä on pian valmis viilenevään syksyyn:)
Kiitos tästä viestistä! Tarkistin asian. Ruutupiirroksessa tosiaan on virheitä. Ihan omituinen huolimattomuusvirhe minulta. Se neulotaan juuri niin kuin olet tulkinnut. Korjaan ohjeen oitis ja laitan korjatun ohjeen Ravelryn kautta kaikille sen ostaneille. Ystävällistä, että kerroit. Omille piirroksilleen tulee helposti sokeaksi. Onpa kiva, kun neuloit Aamun. 🙂